HET KONINKLIJK CONCERTGEBOUW:
EDUCATIE EN MUZIEKPROJECTEN

Concertgebouw

Van 2006 tot 2020 gaf Marko Kassenaar inleidingen in het kader van CKV-lessen (Culturele en Kunstzinnige Vorming) aan middelbare scholieren, in opdracht van het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam. Bij deze inleidingen worden de scholieren ontvangen in een foyer van het Concertgebouw, waar ze een toelichting krijgen rondom de dagelijkse gang van zaken in een symfonieorkest. De functie van een dirigent, de uitleg van het auditieproces en achtergrondinformatie over de te horen muziek omlijsten de hoofdmoot: het bezoeken van een repetitie van het Koninklijk Concertgebouworkest. Na het muzikale gedeelte krijgen de leerlingen een rondleiding door het gebouw.

In de loop der jaren hebben grote dirigenten en solisten hun medewerking verleend aan deze inleidingen. Onder andere Iván Fischer, David Robertson, Tan Dun, Esa-Pekka Salonen en Yefim Bronfman, naast musici uit dit wereldberoemde orkest, waren te gast en gingen in gesprek met de leerlingen.

Meer informatie over deze programma's vindt u op de website van het Concertgebouw Amsterdam.

Daarnaast is Marko Kassenaar actief als musicoloog en muzikaal bewerker. Hij schrijft, bewerkt, dirigeert en doet onderzoek naar muziek. Hij bewerkte opera's voor onder meer het Grachtenfestival, het Nieuw Ensemble en diverse operahuizen in Duitsland. Daarnaast componeerde hij muziektheaterwerken en kamermuziek.