HET KONINKLIJK CONCERTGEBOUW:
EDUCATIE EN MUZIEKPROJECTEN

Concertgebouw

Sinds 2006 geeft Marko Kassenaar inleidingen in het kader van CKV-lessen (Culturele en Kunstzinnige Vorming) aan middelbare scholieren, in opdracht van het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam. Marko Kassenaar ontvangt de scholieren in een foyer van het Concertgebouw en verzorgt een toelichting rondom de dagelijkse gang van zaken in een symfonieorkest. De functie van een dirigent, de uitleg van het auditieproces en achtergrondinformatie over de te horen muziek omlijsten de hoofdmoot: het bezoeken van een repetitie van het Koninklijk Concertgebouworkest. Na het muzikale gedeelte krijgen de leerlingen een rondleiding door het gebouw.

In de loop der jaren hebben grote dirigenten en solisten hun medewerking verleend aan deze inleidingen. Onder andere Iván Fischer, David Robertson, Tan Dun, Esa-Pekka Salonen en Yefim Bronfman waren te gast en gingen in gesprek met de leerlingen.

Meer informatie over deze programma's vindt u op de website van het Concertgebouw Amsterdam.

Daarnaast is Marko Kassenaar actief als musicoloog en muzikaal bewerker. Hij schrijft, bewerkt, dirigeert en doet onderzoek naar muziek. Hij bewerkte opera's voor onder meer het Grachtenfestival, het Nieuw Ensemble en diverse operahuizen in Duitsland. Daarnaast componeerde hij muziektheaterwerken en kamermuziek.